10 tips om vin til festen – Sådan vælger du vin til festLigegyldigt hvilken af livets store fester du skal afholde, vil køb af vin og drikkevarer naturligvis indgå i en del af planlægningen. Selvom man måske gerne vil sine gæster det bedste, giver det sjældent mening at købe meget dyre og eksklusive vine til en fest. Tag i stedet udgangspunkt i dit ønskede budget og få inspiration i vores 10 gode råd til valg af vin til festen.

Vælg vin som falder i de flestes smag

Når man skal vælge vin til en fest, er det en god idé at vælge en vin, som hverken er for kraftig, for syrlig eller for speciel. Hermed er man sikret at vinen falder i de flestes smag. Selvom vinen ikke bør være for syrlig, bør den dog stadig have lidt syre, da det ofte passer godt til maden.

Tag altid udgangspunkt i din egen smag

Selvom man bør vælge en vin, som vil ramme den brede smag, bør du også vælge en vin, som du selv kan lide (eller som forældrene kan lide).

Store vinglas giver store vinoplevelser

Store, flotte tulipanformede glas, kan virkelig højne oplevelsen af en vin, og til fest er det selv de små detaljer, der tæller. Store vinglas giver vinen bedre plads, så aromaer kan udvikles, og gæsterne rigtigt kan dufte vinen.

Vælg vin der passer til festens formål

Når du skal vælge vin til en fest, bør du tage udgangspunkt i, hvilken form for fest, du skal holde. Skal du holde et klassisk bryllup med hvide duge eller skal du holde rund fødselsdag, hvor der skal være fest og ballade, så bør vinvalget afspejle dette.

Vælg menu og derefter vin

Når du skal vælge vin til en fest, kan det være en god idé at få styr på menuen først. Herefter er det nemmere at finde vin, der passer til maden. Du bør også overveje dit budget, og med menuen i orden og budgettet på plads er det nemt at finde den rette vin til festen.

Velkomstdrik:

Mousserende vin er perfekt som velkomstdrink. De lette bobler løfter stemningen, og de fleste vil nyde den boblende drik. Der findes mousserende vine i alle prisklasser – lige fra den klassiske Champagne over til den mere frugtige Presecco eller den budgetvenlige Crémant d’Alsace. Rosévin er også en evig klassiker, som rigtigt mange sætter stor pris på.

Forretten:

Hvidvine serveres ofte til forretten, men der er mange som ønsker at fortsætte med hvidvinen middagen igennem.

Hovedretten:

Til hovedretten serveres traditionelt set rødvin. Når man skal vælge rødvin, er der stor forskel på, hvilken type vin man foretrækker. Mænd foretrækker oftest en kraftig vin, men hvis man skal vælge en vin, der pleaser begge køn, bør man vælge en lettere rødvin. Dette skyldes, at kvinder har flere smagsløg end mænd og dermed oplever vinen mere kraftig. Du kan enten vælge at servere en rødvin, der har masser af smag, men som stadig har en blød fornemmelse. Du kan også vælge at servere to forskellige typer rødvin, så gæsterne selv kan vælge efter præferencer.

Desserten:

Regel nr. 1: Du skal aldrig servere rødvin til desserten. Den søde smag fra desserten vil få den ellers gode rødvin til at smage bitter. Består desserten af chokolade med is, kan man servere røde dessertvine som f.eks portvin. Har du i stedet tænkt dig at servere en frugtrig dessert med f.eks og lyse kager, bør du servere en hvid dessertvin.

Hvor meget er nok?

Det kan være svært at vurdere, hvor meget vin, du skal regne med, at der bliver drukket. For det første er der forskel på gæster. For det andet er der forskel på, om du invitere til frokost eller til en fest med dans og musik. De fleste vinforhandlere tilbyder at tage uåbnede vinflasker retur, og det er til enhver tid bedre at have for meget end for lidt. Hvis man skal tage udgangspunkt i en god fest lørdag aften vil forbruget ofte være som følgende:


Mousserende vin: omkring 1 – 1.5 glas per gæst

Hvidvin: ca 1/3 flaske pr. gæst

Rødvin: ¾ flaske pr. gæst

Dessertvin: 1 glas pr gæst.

Dette er selvfølgelig et gennemsnit, og hvis du kender lidt til dine gæster, ved du måske også om det er gæster, der drikker lidt eller meget.

10 kr. betyder meget

Når man snakker billigere vine (under 100 kr) vil 10 kr. ekstra pr. flaske ofte gøre en stor forskel. Selvom de fleste jo har et budget, er det alligevel en overvejelse at have med, når du skal købe vin til festen.

Hav fokus på alkoholprocenten

Med mindre målet med festen er at blive fuld, så kan det være en god idé at vælge vine til festen med moderat alkoholindhold.

Lille detalje stor forskel

Ved mange fester vil menuen blive præsenteret – enten mundtlig af værten eller kokken eller på små kort på bordene. I denne forbindelse bør du også præsenere vinmenuen, og hvis det er dig muligt, kan fortællinger om, hvorfor du har valgt de pågældende vine, være en ekstra fin og personlig detalje.

Gem et par flasker som minde

Inden festen så tag en flaske eller to til siden, som du kan gemme som minde om festen. Når du vil mindes festen, kan du nyde en af flaskerne og tænke tilbage på den dejlige fest.

Coffee banner 1


INSIDE
TEST