Den store vinguide for begyndere



Er du nybegynder inden for vin, kan det hele måske virke lidt uoverskueligt. For vinkendere er det vigtigt at vide, hvorfra en vin stammer, men skal man vælge vine fra Europa, eller hvordan er det med vine fra USA og Argentina?! Med denne vinguide tager vi dig i hånden, så du er klædt godt på med en god grundlæggende viden om vin.

De forskellige vintypers kendetegn

De fleste ved, at der findes rødvin, hvidvin og rosé, men det er ikke alle, der ved hvilke druer, der bruges til de forskellige vintyper.

Rødvin er fremstillet af blå druer, hvor man har bibeholdt skallerne. Mange tror, at hvidvin udelukkende fremstilles af grønne druer, hvilket også ofte er tilfældet, men hvidvin kan også produceres af blå druer, hvor man har fjernet skallerne. Denne oplysning kan overraske mange. Rosévin produceres af blå druer, hvor man under gæringsprocessen frasorterer skallerne. Mousserende vin er kort fortalt bare en hvidvin, hvor der er tilsat kulsyre, som giver den boblende fornemmelse.

Kendte vinlande

Der er efterhånden utroligt mange lande, der producerer vin. Der produceres faktisk næsten vin på alle kontinenter – med undtagelse af Antarktisk. I denne guide har vi valgt fire interessante lande, som producerer fremragende vine.

USA – vinproduktion med stor succes

Allerede tilbage i det 18. århundrede producerede indianerne vin i store dele af USA. Dengang anvendte man druen Lambrusca, hvilket ikke gav specielt velsmagende vine. Da man imidlertid begyndte at pode Lambrusca vinstokkene med Vitis Vinifera, fik amerikanske vine stor succes, hvilket de til stadighed har i dag.

 Argentina – blandt de bedste i verden

Mange anser Argentina som værende i top 5 over de bedste vinproducenter i verden. Argentinske vine har grundet det gode klima fået både høje temperaturer men også masser af sol. Dette medvirker, at argentinske vine har kant og karakter og er kendetegnet ved en krydret og aromatisk smag.

Italien – danskernes favorit

Italienske vine har i mange år været danskernes favorit. De fleste har også hørt om (eller smagt) vine fra Toscana, Veneto (Amarone) og Piemonte, som er kendt for bl.a. Barolo. Disse tre distrikter regnes også for at være de vigtigste vindistrikter i Italien.

Frankrig – vinens moderland

Gennem tiden er Frankrig blev kaldt for vinens moderland, og i Frankrig er vin også en del af en stærk og mangeårig kultur. Franskmændene er stolte af deres vine og traditioner, og for dem er det næsten som en religion. De fire populære vindistrikter Rhône, Bourgogne, Loire og Bordeaux er kendetegnet med hver deres særlige aroma og karakter, hvilket betyder, at Frankrig byder på vine til enhver smag og præference.

Back-to-basic om vine

Opbevaring af vin

Tidligere var reglen, at jo ældre en vin var, jo bedre var den. Derfor var der også mange, der gemte vine i årevis. I dag produceres vine derimod med henblik på at blive drukket med det samme. Det betyder, at størstedelen af de vine, der produceres i dag ikke bør gemmes i hverken 1, 2 eller 3 år. De bliver ikke bedre af at blive gemt. Hvis du ønsker at gemme vine bør det foregå i et mørkt rum med en gennemsnitstemperatur på omkring de 10-18 grader. Køleskabet er ikke velegnet både grundet de lave temperaturer, men også fordi man ikke kan undgå, at køleskabet vil ryste lidt, hver gang man åbner lågen. Vinen har ikke godt af disse rystelser.


Optimale temperatur for servering

Når man skal servere vin, bør den have en bestemt temperatur, der er afhængig af hvilken type vin, du ønsker at servere. På de fleste vinflasker vil der være angivet den mest optimale temperatur for servering, men der er alligevel nogle vejledende intervaller, du kan tage udgangspunkt i:

  • Rødvine bør serveres ved temperaturer mellem 14 – 18 grader.
  • Hvidvine skal serveres koldere ved temperature på 10 – 14 grader
  • Rosévin bør serveres ved 8-10 grader
  • Mousserende vine serveres bedst ved 8 – 12 grader
  • Sherry er bedst serveret ved 8 – 12 grader
  • Portvine bør have temperaturer mellem 14 – 16 grader ved servering

Servering af vin

Der findes mange måder at servere vin på. Nogle foretrækker at hælde vinen på karafler, og andre åbner den en times tid inden servering, således vinen har mulighed for at ilte. Nogle åbner også bare vinen ligeså snart, den skal serveres og hælder den direkte i glassene. Hvis man skal nævne den mest optimale måde at servere vin på, bør du hælde vinen på glas i god tid, inden det skal serveres. Resten af vinen bør hældes på karaffel. Hermed sikrer du, at vinen har god mulighed for at ilte. Rødvine bør hældes på glas minimum en time inden servering, og bør egentlig aldrig åbnes og serveres lige med det samme. Hvidvine har derimod ikke brug for længere iltning, men hvis du vil være på den sikre side, kan du hælde det på glas en lille halv time inden servering. Hvidvine kan dog sagtens serveres direkte fra en nyåbnet flaske.