Hvilken vin skal jeg vælge til maden?



Der finde mange forskellige vine med forskellig smage. Hver vin har sin helt egen specielle karakteristik og de smager bedst med en helt specifik ret. Læs med og find ud af, hvilken vin du skal vælge til retter som f.eks. serveres til juleaften, på restauranten m.m.

En ret simpel og billig vin kan smage fantastisk med det perfekte mad. Et forkert valg kan dog ligeledes få vinen og maden til at smage dårligt, hvilket er en uheldig oplevelse. Vær sikker på du får valgt rigtigt ved at følge disse råd.

Vin til Fisk

Til fisk kan man faktisk både drikke hvidvin eller rødvin. I de fleste tilfælde bør hvidvin være det oplagte valg. Fisk skal nemlig ledsages af syre. Hvidvin indeholder som regel mere syre end rødvin. En vin til laks vil f.eks. være Chardonnay eller Riesling, da de indeholder syre, der modstår fedmen i laksen. Til Sushi eller rødspætte kan du også klare dig godt med Riesling.

Vin til Kød

Til f.eks. en ret med lam, som er ret krydret, bør du også vælge en krydret vin. Faktisk en urtepræget vin. Urteprægede vin findes i store dele af Sydfrankrig og især i Nordrhone. Vinene derfra er krydrede og har en karakteristisk animalsk duft. Spanien har også en række vin med krydret smag.

Oksekød og rødvin klæder hinanden perfekt. Det må meget gerne være en rødvin fra Bordeaux. Denne vin har en elegant smag, som ikke går tabt i maden. Denne vin er også helt eller delvist på Cabernet Sauvignon, som indeholder enzymer, der er med til at nedbryde det røde kød. Dette får bøffen til at virke endnu mere mør end den allerede er. Hvilken rødvin til oksemørbrad skal du så vælge? Jamen, selvfølgelig en Bordeaux.

Til kalvekød kan du vælge både hvidvin eller rødvin. Kalvekød tilberedes mindre end oksekød og derfor bør det ledsages af garniture og sauce. Derfor kan du nemt hive de gode, elegante og feminine vine, når du spiser kalv. Et eksempel kunne være en rødvin fra Bourgogne eller en hvidvin fra Meursalt.

Til gris kan du også både vælge hvidvin eller rødvin. Til meget fedt bør du vælge en vin med meget syre/alkohol. Og en oversøisk vin til grillen.

Vin til Grøntsager

Grøntsager kan både være søde og sure. De grønne og søde grøntsager har det bedst med en let sødlig hvidvin, mens de syrlige skal ledsages af en syrlig vin. Derfor bør du vælge en sød vin til søde grøntsager og en syreholdig vin til bitre grøntsager.

Ost og vin

Ost nydes faktisk ofte med rødvin. Det ser du nok, når du f.eks. tjekker ind på et hotel, hvor de byder på rødvin og ost. Dette er dog ikke den bedste kombination. Vinen drukner faktisk nemt i osten. Mere ideelt bør du gå efter hvidvin eller hedvin. Vin til ost bør gå efter en generel regel: Jo lettere osten er, jo letter en hvidvin. De kraftigere ost skal ledsages af søde vin. Det er en lang vej at finde den perfekte hvidvin til ost eller rødvin til ost, da ost har deres helt egen univers med mange forskellige smage, strukturer m.m. Til gedeost, som er meget syrlig, kan du vælge en frisk og syrlig hvidvin, f.eks. Sauvignon Blanc fra Loire eller en rød Barbera.

Med f.eks. blåskimmel ost kan du gå efter en dessertvin fra Sauternes, da blåskimmel osten indeholder relativt meget salt.


Vin til Tapas

Tapas består af mange små retter og derfor kan man ikke finde den helt perfekte vin. Hvilken vin til tapas du skal vælge kan være svært at finde ud af. Sherry vil uden tvivl være et godt bud til tapas. Sherry mestrer nemlig alle smagsretninger. Fino Sherry er lækkert til enkle tapas som f.eks. fisk. Går du i retningen af de lidt mere søde tapas, f.eks. den klassiske tapa med en dadel med serrano skinke, skal der lidt sødme til på sherryen.

Cava er desuden også en velegnet ledsager til tapas. Til tapas med fisk og ost  bør du ikke vælge rødvin, men hvidvin.

Vin til Julen

Til flæskesteg bør du gå med hvidvin. En klassisk flæskesteg serveres typisk med surt. Vinen skal derfor hamle op med både fedt og surt. Det kræver en vin med garvesyre som samtidigt har tyngde. Gå derfor efter Zinfandel fra Californien.

En vin til and bør være sød, men til julemaden serveres der også syrlig rødkål og søde kartofler. Hver for sig vil julemaden faktisk kræve tre forskellige vine. Fed mad, som f.eks. anden, kalder på alkohol som kan modstå fedtet. En vin der opfylder alle disse kriterier er f.eks. Amarone og Chateauneuf du Pape. Disse vin besidder begge fylde, alkohol og sødme.

Den bedste rødvin til and vil derfor være en fra Amarone.

Vin til Nytår

Nu er vi kommet til nytåret. Selvfølgelig skal det nye år fejres med champagne. Den bedste champagne til nytår vil f.eks. være Barons de Rothschild Campagne Brut NV. Som fik scoret 5 stjerner ud af 6 i Ekstrabladets smagstest. Den har en fersken duft og smager af nedfaldsfrugt, pærer og citrus. Den har en flot mousse og en let oxideret tone som klæder vinen. Den har dog også en lang vedvarende eftersmag. Alkoholprocenten ligger på 12%.

Billecart-Salmon Champagne Burt Reserve NV. Fik også 5 stjerner og vil være et godt valg også. Den har en citrus og æble duft. Dog også en duft af fersken, limefrugt, æbler og lette blomstertoner. Det er en yderst velbalanceret cremet vedvarende mousse. Den har også en lang eftersmag. Alkoholprocenten ligger også på de 12%.