Mousserende Vin og Champagne – Hvad er Forskellen?



Hvis man fester med de fornemme typer, er det et krav, at man kender forskellen på mousserende vin og champagne. Forskellen mellem de to drikkevarer kan umiddelbart være ret svær at finde. Specielt når man er vant til bare at bestille en Moet når man erRestaurant, fordi det nu engang skulle være en god… Champagne? Mousserende vin? Hvad er det?!

Her er en sammenligning mellem de to, så du også kan få næste for at skelne dem fra hinanden.

Mousserende vin

Mousserende vin er blot et fancy udtryk for en hvidvin, der indeholder kuldioxid. Det gør at den bobler og gør dig svimmel. Du undre dig måske over hvor kuldioxiden kommer fra? Der er to forskellige processer: boblerne kan komme grundet naturlig gæring, eller det kan tilsættes kunstigt. Det mest kendte eksempel på en mousserende vin er Champagne. Ja, den er god nok: Champagne er en mousserende vin, men ikke al mousserende vin er Champagne.

Der er andre typer mousserende vin, såsom Espumante der produceres i Portugal, Cava der produceres i Spanien, Cap Classique fra i Sydafrika, og Asti der stammer fra Italien. I Italien er alle mousserende vine almindeligvis kendt som Spumante. Denne vin nydes over hele verden og er forbundet med en vis klasse.

Hvad er Champagne?

Champagne er faktisk en region i Frankrig. Den mousserende vin, der er fremstillet af druer dyrket fra denne særlige region, er kendt som Champagne. Der er en lov, der dikterer, at al champagne skal laves ved den traditionelle naturlige gæringsmetode. Champagne har gennem historien været forbundet med luksus og magt. Selv i dag, ville ingen fest være komplet uden der bliver åbnet en flaske af disse gyldne dråber. Det er normalt, at et bryllup har flere tilfælde, hvor der skåles med Champagne-glassene for at få bruden og gommen til at kysse. Den bedste type mousserende vin er altså Champagne.


Mærkater på Champagne og Mousserende Vin

Uanset om du køber Champagne eller en anden type Mousserende vin, så er der nok at vælge imellem. Du har sikkert smagt boblende vine som du var vilde med, og andre der slet ikke faldt i din smag. Når du er på udkig efter noget nyt, kan det hjælpe at have det rigtige ordforråd. På den måde har du en idé om hvordan flasken smager bare ved at læse etiketten, og kan desuden forhøre dig hos vinhandleren. Her er nogle udtryk det er vigtigt at kende:

Extra Brut (Brut Sauvage): Denne type mousserende vin eller champagne er slet ikke sød, og er tør at drikke.

Brut: Denne type er ikke så tør som ekstra brut. Men der er heller ikke meget sødme at finde.

Ekstra tør: Denne type er medium i tørhed. Ekstra tør er sødere end brut.

Sec: Denne slags champagne er lidt sød og ikke specielt tør.

Demi-Sec: Denne type er ret sød og knap så tør.

Doux: Dette er den sødeste slags mousserende vin eller champagne.


INSIDE
TEST